Sveriges Radio

P1 får ny helgtablå

Uppdaterad

Här följer några vanligt förekommande frågor och svar om förändringarna som trädde i kraft 28 januari.

Varför ska det bli nyhetsprogram även på lördagarna?

Väldigt många lyssnare får sin dagliga uppdatering om vad som händer i Sverige och världen av just P1 Morgon, och lördagen har hittills varit utan något direktsänt aktualitetsprogram i P1s tablå. I vissa nyhetslägen har vi satt in en aktuell nyhetstimme på lördagarna och vi har märkt att det fått stort positivt gensvar. Vi ser därför både behovet och en efterfrågan av detta. På söndagarna finns direktsända God morgon världen. Så nu kan vi erbjuda nyhetsuppföljning alla dagar i veckan.


Vi saknar Lundströms bokradio. Det har varit en fin och lugn start på morgonen.

Radiomorgonen startar olika beroende på när man vaknar. Många morgonpigga uppskattar lugna Naturmorgon som direktsänds från olika platser i Sverige. Lundströms bokradio får nu en ny sändningstid på sen lördagseftermiddag kl. 17.00. För den som även i fortsättningen vill lyssna på Lundströms bokradio under morgonen så går det att göra via vår app Sveriges Radio Play eller på vår hemsida.


Varför måste P1 ha nyhetsprogram varenda dag, till och med på helgen?

P1 är en kanal för nyheter, samhällsbevakning och fördjupning i aktuella ämnen. Det är kanalens huvuduppgift och för väldigt många P1-lyssnare är det huvudskälet till att de lyssnar. Vi ser också en stor tillströmning av publik till våra nyhetssändningar varför vi vill utöka vårt erbjudande och täcka hela veckan.


Varför finns inte Människor och tro kvar på lördagar kl. 17. Det programmet har ju alltid sänts där?

Människor och tro har länge haft en repristid på lördagarna efter Kvart-i-fem-Ekot. Men de flesta P1-program byter sändningstid ibland, inte minst gäller det repristiderna. Vi tror att fler lyssnare har glädje av litteraturprogrammet Lundströms bokradio vid den tiden. Bokradion är också ett nyproducerat program som har sin första sändning på lördagarna – och inte en repris, som Människor och tro. Man ska också komma ihåg att många P1-lyssnare numera hittar till SR Play-appen där man kan lyssna på sina favoritprogram precis när man själv vill.


Varför har ni flyttat på Konflikt som alltid har sänts klockan nio på lördagsmorgonen?

Konflikt är ett långt program (55 minuter) som kräver koncentrerad lyssning om man vill följa den sammanhängande berättelsen om dagens ämne. Vi tror att fler lyssnare har hunnit vakna och klara av morgonbestyren om programmet senareläggs en timme. De tidigare morgontimmarna fungerar det bättre med program som innehåller flera olika ämnen och där man inte behöver hänga med från början till slut utan kan lyssna och uppskatta en kortare de av programmet (till exempel P1 Morgon och Spanarna). Vi vet att i timmarna mellan åtta och tio på lördagarna kommer det in en ström av lyssnare, de allra flesta börjar inte sin lyssning just vid åtta eller just vid nio.

Men för den som vill lyssna på Konflikt tidigare på morgonen så finns programmet i appen Sveriges Radio Play och på vår hemsida.


Varför sänds Spanarna nu plötsligt redan klockan nio på morgonen? Då har man ju inte hunnit vakna!

Radiomorgonen startar olika för olika lyssnare. Vissa vaknar tidigt och vissa sent. Spanarna är ett mycket populärt program som sänds både på fredag eftermiddag (direktsänt) och på en repristid på lördagarna. Under åren har många efterfrågat att få lyssna på Spanarna lite tidigare på lördagsmorgnarna och timmen mellan nio och tio är en ”starta lördagen”-tid för många.

Men för den som vill lyssna på Spanarna lite senare på förmiddagen så finns programmet i appen Sveriges Radio Play och på vår hemsida.


Varför måste ni ändra så mycket i P1s tablå hela tiden? Det förstör ju mina radiovanor.

Det finns olika skäl till att vi behöver flytta om programmen i tablån.

  • Det handlar ibland om att vi ser att lyssningen är svag för ett program och då testar vi att lägga in något annat som kanske kan passa fler.
  • Det handlar också om att vi vill sända  programmen när de är så aktuella och nyproducerade som möjligt. Produktionsplaneringen för journalister och tekniker är ett pussel och ibland måste produktionen av ett program flytta från en dag till en annan.
  • P1 är - och ska vara - en aktuell kanal där det ska finnas utrymmen för att ta upp nya ämnen och anpassa sig till den tid vi lever i. Vi får många önskemål från lyssnarna om nya program och nya ämnen. Därför behöver vi också kunna göra plats för nya poddar och program i P1-tablån.
  • Ibland flyttar vi också program för att ge lyssnarna chansen att upptäcka nya program. En del blir glatt överraskade när det de inser att det finns program och ämnen som de missat tidigare.
  • I takt med att allt fler lyssnare väljer att lyssna på P1s program via SR Play-appen får sändningstiderna också lite mindre betydelse. Det går alltid att välja ett annat program än det som sänds just nu i radion.
Guide taggad med: helg P1 tablå
warning Created with Sketch.