Sveriges Radio

Varför rapporterar ni från fotbolls-VM i Qatar?

Uppdaterad

Den 20 november startar fotbolls-VM i emiratet Qatar. Världsmästerskapet har kantats av kritik mot landets brist på mänskliga rättigheter, slavlöner och att landet använder fotbolls-VM som "sportwashing". Radiosporten sänder från VM och här är svaren på varför.

Varför rapporterar Radiosporten från fotbolls-VM i Qatar?
Grundhållningen från Sveriges Radio är att vi åker till platser/länder där vi anser att det är journalistiskt motiverat och där vi bedömer att det är säkerhetsmässigt ansvarsfullt att skicka personal.

Hur viktigt kan det vara att rapportera om detta? 
Fotbolls-VM är tillsammans med OS världens största evenemang. Det finns ett stort intresse hos den svenska publiken och eftersom Sveriges Radio har unika sändningsrättigheter i radio, tänker vi erbjuda en omfattande rapportering även från detta VM.

Sverige deltar ju inte, varför ska VM då få så mycket utrymme i P4 och Sveriges Radio?
Att Sverige inte är med påverkar omfattningen av bevakningen och hur stor trupp Radiosporten skickar till Qatar. En stor del av publiken är trots det intresserade av fotbolls-VM och vill följa världsstjärnorna via Radiosportens referenter och experter. Därför kommer fotbolls-VM få stort utrymme i P4 och i Sveriges Radio Play, där även alla nyheter samlas.

Hur kommer rapporteringen att göras?
Rapporteringen kommer att domineras av de sportsliga vinklarna men vi kommer även belysa Qatars arbetsförhållanden samt brist på demokrati och mänskliga rättigheter. Att vara på plats ökar möjligheten att intervjua både spelare, tränare och boende i landet. Sveriges Radios mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén kommer också att finnas på plats. På det sättet får publiken höra både det strikt sportsliga och det bredare perspektivet.

Går det inte lika bra att rapportera hemifrån Sverige? 
En del av matcherna refereras hemifrån, det gör Radiosporten alltid under stora mästerskap, men kvaliteten blir högre om vi är på plats och kan spegla stämningar och med egna ögon se vad som händer. Vi kan också göra egna intervjuer om vi är på plats.

Guide taggad med: fotboll qatar radiosporten VMA