Sveriges Radio

Varför släpper ni vissa avsnitt och titlar bara i appen?

Uppdaterad

Varför släpper ni vissa avsnitt och titlar bara i appen Sveriges Radio Play?

Vi vill att ännu fler ska hitta till appen Sveriges Radio Play, och stärka den som en trygg och trovärdig plats för våra lyssnare. Vi lever i en allt oroligare värld med krig och konflikter på många platser i världen, där makten över informationen också blivit ett slagfält. 

Generativ AI har fört med sig stora positiva möjligheter, men också oändliga möjligheter för den som vill använda tekniken på ett destruktivt sätt, genom att exempelvis sprida propaganda och desinformation. I ett sådant landskap blir trovärdiga avsändare, som erbjuder information som det går att lita på, en allt viktigare motkraft. 

Ur ett beredskapsperspektiv är det dessutom viktigt att våra medborgare får en relation till Sveriges Radio eftersom det är till oss man ska vända sig i händelse av kris eller krig.

Det är för sårbart för ett public service-bolag som Sveriges Radio att i allför stor utsträckning vara beroende av andra aktörer för att nå ut med sitt innehåll.   

I Sveriges Radio Play har du fri tillgång till hela Sveriges Radios utbud. Appen är tillgänglig för alla och kostar inget att använda.


Måste jag som lyssnare ladda ner Sveriges Radio Play för att ta del av ”Sommar i P1”?

Om du vill lyssna på Sommar i P1 kan du antingen lyssna direkt i FM klockan 13, precis som vanligt, eller i Sveriges Radio Play – där det också går att lyssna på sommaravsnitten i efterhand. I Sveriges Radio Play kan du också upptäcka ännu mer ur Sveriges Radios breda utbud av poddar, nyheter och direktsänd radio.


Kommer Sommar i P1 att vara tillgängligt över RSS?

Årets säsong av Sommar i P1 kommer inte att finnas tillgängligt i RSS:en. Det är via RSS som vi distribuerar innehåll till andra plattformar som till exempel Spotify och Podcaster så för att Sommar i P1 endast ska finns tillgängligt på Sveriges Radios plattformar kommer avsnitten inte att vara med i RSS:en.


Kommer ni att rulla ut detta för fler program?

Alla Sveriges Radios program som brukar sändas linjärt kommer även fortsättningsvis att sändas i FM-radion och digitalt, precis som vanligt. Men eftersom vi vill att Sveriges Radio blir en ännu tydligare avsändare samt fördjupa vår relation till publiken kommer vi allteftersom att publicera fler poddar exklusivt på våra egna plattformar. 

Redan under 2023 togs de första stegen i arbetet genom att ett antal utvalda program, som P3 Dokumentär, P3 Historia och P3 ID, förhandspublicerades på Sveriges Radio Play, innan de blev tillgängliga på andra plattformar. Nu tar vi nästa steg. Till sommaren och hösten kommer Sommar i P1, Morgonpasset i P3 och USA-poddens extraavsnitt att finnas uteslutande hos Sveriges Radio.  

Även om de flesta av våra poddar är tillgängliga både i vår egen app och via andra externa lyssningsappar så rekommenderar vi att du alltid lyssnar genom Sveriges Radio Play.


Ska ni börja låsa in ert material? 

Vårt innehåll är öppet för alla i appen Sveriges Radio Play och på vår hemsida sverigesradio.se. Vi kommer att fortsätta tillgängliggöra vårt utbud på olika sätt för att förbättra erbjudandet. Vårt fokus är hela tiden att hjälpa er att hitta mer av vårt innehåll som vi tror att ni gillar.

Vi provar oss fram och utvärderar längs med vägen i vilken omfattning vi publicerar och/eller förhandspublicerar exklusivt hos oss. Det är viktigt att det även framgent är vi på Sveriges Radio som avgör vilket innehåll som ska distribueras och nå publiken var. Detta så att vi samtidigt kan leva upp till kravet att nå så många som möjligt med det public service-innehåll som alla är med och betalar för.

 

Ert poddflöde fylls av tips-avsnitt om nya avsnitt i Sveriges Radio Play. Kan ni inte tipsa i slutet av era vanliga avsnitt istället?

Vi ska ta till oss av den feedback som kommit in kring detta. Idag informerar vi publiken på olika sätt om att det finns avsnitt som man kan lyssna på redan nu i Sveriges Radio Play. Det är inte vår mening att förstöra lyssningsupplevelsen.

Vi tycker det är viktigt att kunna tipsa om mer innehåll från Sveriges Radio som kan vara av intresse för publiken. Med det sagt strävar vi alltid efter att våra lyssnare ska få en bra upplevelse av innehållet. Därför tittar vi på olika metoder för att tipsa om vårt innehåll.


Guide taggad med: app appen srappen sverigesradioplay
warning Created with Sketch.