Sveriges Radio

P3 Guld

Uppdaterad


Vad är P3 Guld?
P3 Guld är P3:s helt egna musikpris som sammanfattar och hyllar det bästa från det gångna svenska musikåret. Under galan delas pris ut i flera olika kategorier. I varje kategori finns det åtta nominerade som är utsedda av P3 Gulds jurygrupper, sedan röstar publiken fram sin favorit i samtliga kategorier. Stort fokus under galan ligger på liveframträdande från aktuella svenska artister. Här kan du läsa mer om P3 Guld.

Varför har ni gjort om kategorierna?
P3 Guld har funnits i 20 år, det var helt enkelt dags att kika på alla kategoriernas relevans. Både musiken och kanalen P3 har förändrats och utvecklats under de här åren och det ska P3 Guld spegla.

Hade ni fel kategorier förut?
Nej, inte alls. Men i dagsläget känns genreindelningar inte lika intressant. De flesta artister låter sig inte begränsas av en enda slags inriktning, många samarbeten uppstår och musiken är allt svårare att dela upp i genrer och subgenrer. Så har vi resonerat kring musikläggningen i kanalen P3 i ett par år nu och därför har vi velat göra på ett annat sätt även med P3 Guld.

Vad händer med hårdrock, dans, hiphop och r’n’b?
Vi har valt att enbart ha genreoberoende kategorier i P3 Guld för att priserna ska vara likvärdiga. Genrebegrepp kan vara ganska statiska medan musik ofta är flytande och föränderlig. Vi vill lyfta fram svensk musik utan att avgränsa stilarna så mycket.

Varför har ni slagit ihop årets artist och årets grupp?
Det är på sätt och vis redan samma pris, dvs akterna nomineras för den sammanlagda prestationen under året. Om det är en person med ett band eller producenter bakom sig eller två eller fler personer som gör musik tillsammans är egentligen ingen stor skillnad som vi ser det.

Vad är P3 Ikon?
P3 Guld-juryn utser en P3 Ikon, någon eller några har ikonisk status i svenskt musikliv och som inspirerat dagens artister. P3 Ikon ska ha spelat roll i minst ett decennium och fortfarande ha musikalisk relevans för P3:s publik idag. P3 Ikon är den som ritat om den svenska musikkartan för alltid. Och nej, det är inte ett pris som innebär en slutpunkt! Det kan absolut gå till artister som är aktiva och planerar att fortsätta göra musik länge till, men också kunna delas ut postumt.

Hur vet man att de som sitter i juryn har koll på all musik och kan alla genrer?
P3s musikmedarbetare (-redaktörer, -journalister, -producenter) besitter tillsammans enorm kompetens. De jobbar alla i princip uteslutande med att upptäcka, läsa på om, se, lyssna och välja ut musik. Att de sitter tillsammans i en jury där man diskuterar sig fram till nomineringarna garanterar just både bredd och djup.

Guide taggad med: dans hårdrock hiphop jury p3 P3guld
warning Created with Sketch.