Sveriges Radio

Sveriges Radios arkiv

Uppdaterad

Den första januari 1925 sändes det allra första programmet i Sveriges Radio, eller Radiotjänst som det hette under de tidiga åren. På sidan Radiofynd vill vi lyfta fram och ge dig de avgörande ögonblicken från en radiohistoria som sträcker sig mer än 90 år tillbaka. 

Under Utvalda ögonblick kan du lyssna på utvalda ögonblick både från nutid och från radiohistorien. Det är en sajt bestående av cirka 500 ljudklipp ur Sveriges Radios arkiv som plockats fram och sammanställts för att du ska kunna lyssna och ta del av vår gemensamma historia. 

Klippen är sorterade dels efter årtionden, och dels efter följande kategorier: Nyheter, Underhållning, Vetenskap, Barn & Ungdom, Dokumentär, Kultur, Samhälle, Musik, Sport och Minoritetsspråk. 

Scrolla upp eller ner för att byta klipp inom den kategori eller årtionde du har valt, eller klicka/swajpa åt sidan för att byta kategori eller årtionde. 

Varför så lite Hasse & Tage? 

Vi får många frågor om gamla älskade humorklipp, musikprogram, favoritpjäser med mera. Av rättighetsskäl är det tyvärr mycket få program med musik som kan läggas upp för lyssning. Det gäller också produktioner som innehåller uppläsningar, dramatiska verk och sketcher – som Hasse & Tage, Mannen i svart och liknande. 

Det vore fantastiskt om vi kunde slå upp programarkivets portar på vid gavel och erbjuda allt! Men det är bara när Sveriges Radio äger samtliga rättigheter i ett program eller klipp som vi kan erbjuda on demand-lyssning. 

De allra äldsta programmen i Sveriges Radios programarkiv är det oftast inga problem med. Där är det nästan alltid bara radions egna medarbetare som varit inblandade i produktionen, och då har vi också webbrättigheterna.   

Men ju mer vi närmar oss vår egen tid, desto vanligare är det att programmen innehåller musik. Eller att delar av ett program kanske är gjort av någon frilansare eller att en skådespelare medverkar − d.v.s. fler än SR kan ha del av rättigheterna i programmen. 

Dessutom är det en resursfråga: Vi har inte ens möjlighet att lägga upp allt på webben för lyssning som skulle kunna ligga där. Det innebär att det du hittar på Radiofynd bara är ett mycket litet axplock av allt det som finns sparat i Sveriges Radios programarkiv. 

 

Guide taggad med: arkiv gamla program