Sveriges Radio

Varför har Sveriges Radio så stor bevakning av USA och politiken där?

Uppdaterad

Sveriges Radio prioriterar utrikesbevakningen och har det största korrespondentnätverket bland alla medier i Norden. Våra korrespondenter och utrikesreportrar – sammantaget 35 medarbetare – bevakar hela världen. Bland annat bevakar vi USA, som är en storspelare på världsarenan. Intresset för amerikansk politik är stort bland många lyssnare, det märker vi på lyssnarsiffror och publikreaktioner. 

Det som händer i amerikansk politik påverkar resten av världen på en rad områden, exempelvis säkerhetspolitiskt, utrikespolitiskt, ekonomiskt och när det gäller klimatutveckling. Vare sig man gillar det eller inte har USA också stort inflytande på populärkultur och debatt bland annat i Europa.

USA är en av Sveriges största handelspartners, så utvecklingen i amerikansk ekonomi får dominoeffekter även för oss. Amerikansk utrikespolitik kan få stora konsekvenser för omvärlden. Dessutom brukar svenska politiker hämta mycket inspiration från amerikansk kampanjtaktik som sedan kan användas i svensk valrörelse.

Guide taggad med: amerikansk bevakning politik usa valbevakning
warning Created with Sketch.