Sveriges Radio

Hur länge finns ljuden kvar?

Uppdaterad

Har ni någon tidsgräns när ni rensar bort program?

Det korta svaret är att vi inte har någon sådan gräns, men att många ljud försvinner efter 30 dagar. Det innehåll man kan lyssna på i efterhand kan delas upp i tre olika kategorier:

  • Ljudklipp som i allmänhet ligger "för alltid"
  • Sändningar som i allmänhet ligger ute i 30 dagar
  • Poddar som i allmänhet ligger ute "för alltid"

Det finns dock en del specialfall, så här kommer ett längre svar:

Ljudklipp: oftast inslag i en sändning

Oftast är ljudklipp korta inslag från en sändning, till exempel nyhetsinslag. Det finns även långa ljudklipp som vi som lyssnare uppfattar som självständiga radioprogram. De tre halvtimmeslånga programmen från 1969 som ligger i slutet av denna artikel är ljudklipp rent tekniskt, trots att vi uppfattar dem som avsnitt:
På minutens historia

Ljudklipp kan även vara sådant vi inte har sänt, till exempel för att ge möjlighet att lyssna på en hel timmes intervju, trots att vi endast kunde sända 20 minuter i radio.

Klippen brukar ligga ute "för alltid", men det förekommer vissa tidsbegränsade klipp. Med undantag för de nyheter som ingår i nyhetsspellistor (som listan med Nyheter från Ekot) i appen Sveriges Radio Play, går ljudklipp enbart att nå från vår hemsida. Det går dock att lägga ut våra ljudklipp på din egen blogg eller hemsida genom att bädda in en spelare som rent tekniskt ligger hos oss.

Att ljudklippen saknas i appen Sveriges Radio Play, är främst en pedagogisk fråga, eftersom det är svårt att presentera ljudklipp på ett begripligt vis. Vi arbetar för att apparna och hemsidan ska bli mer lika varandra, och framöver kan det komma fler sätt att lyssna på ljudklipp i apparna.

Ljudklipp är oftast kopplade till en egen artikel (ett inslag per publicering), så att ljuden går att länka till, söka och dela. Sidan vi länkar till ovan, med de tidiga På Minuten, är ett undantag där det ligger ljudklipp som saknar en egen artikel. Du kan därför inte länka direkt till ljudklippet På Minuten - det första programmet med Lennart Swahn från 15 april 1969, utan bara till samlingssidan.

Poddar: nedladdningsbara och tillgängliga

Poddarna är nedladdningsbara avsnitt som både finns hos oss själva och på externa plattformar. De flesta av Sveriges Radios poddar ligger ute i åratal. Det finns inget juridiskt krav på att ta bort dem efter en viss tid, men av praktiska skäl rensar vi ibland bort gamla program med mycket låg lyssning, eftersom vårt digitala utbud annars blir ohanterligt.

Sändningar: du kan lyssna i efterhand på nästan allt

Sändningar ligger ute under en begränsad tid och går endast att nå från våra egna plattformar (som sverigesradio.se, Sveriges Radio Play och våra röststyrda tjänster). De är, liksom poddarna, avsnitt av program. Du kan ladda hem sändningar i appen Sveriges Radio Play och lyssna utan uppkoppling, men även nedladdade sändningar försvinner efter en viss tid.

Sändningar ligger oftast kvar i 30 dagar, men t ex musikversionen av Sommar & Vinter i P1 ligger i 30 dagar efter att vi har sänt sista delen av en säsong. Det finns fler undantag, som P2-programmet Notturno som försvinner redan efter 10 dagar.

Ibland finns samma avsnitt i dubbla format. Ofta är musiken nedkortad men inte helt bortklippt i poddversionen. Sommar & Vinter i P1 utan musik, har alltså viss musik kvar.

Med vissa program, till exempel Ekot nyhetssändning, erbjuder vi en sändning och en podd, men innehållet är identiskt. De dubbla versionerna beror på att vi dels vill erbjuda en podd som når ut på fler plattformar, och dels vill erbjuda en sändning, eftersom sändningar finns i en betydligt lägre kvalitet (och i en betydligt högre, men det är en annan fråga). Med en version i mycket låg kvalitet kan Ekot nå ut även vid kriser när uppkopplingen kan bli sämre än vanligt.

Hos oss på Sveriges Radio finns program från Utbildningsradion, UR, enbart som sändning under 30 dagar. Poddar finns dock ofta på UR Play, där du kan lyssna långt efter att ett avsnitt har försvunnit från Sveriges Radios plattformar.

För frågor om detta, kontakta Sveriges Radios supportforum:
sverigesradio.se/teknisksupport

warning Created with Sketch.