Sveriges Radio

Hur länge finns ljuden kvar?

Uppdaterad

Har ni någon tidsgräns när ni rensar bort sidor med gamla program?

Det korta svaret är att vi generellt inte har någon sådan gräns, men att många ljud försvinner efter 30 dagar. Det innehåll man kan lyssna på i efterhand kan delas upp i tre olika kategorier:

  • Ljudklipp som i allmänhet ligger "för alltid"
  • Sändningar som i allmänhet ligger ute i 30 dagar
  • Poddar som i allmänhet ligger ute "för alltid"

Det finns dock flera specialfall, så här kommer ett längre svar:

Ljudklipp: oftast en del av en sändning

Oftast är ljudklipp korta inslag från en sändning, till exempel nyhetsinslag, men det finns även långa ljudklipp som vi som lyssnare uppfattar som självständiga radioprogram. De tre halvtimmeslånga programmen från 1969 som ligger i slutet av denna artikel är ljudklipp rent tekniskt, trots att vi uppfattar dem som avsnitt:
På minutens historia

Ljudklipp brukar ligga ute "för alltid", men det finns även tidsbegränsade klipp. Om t ex ett band har besökt ett program och spelat live, kan själva spelningen ligga som ett ljudklipp som försvinner efter 30 dagar, medan resten av programmet, med musiken bortklippt, ligger kvar "för alltid".

Med undantag för de nyheter som går att nå via nyhetsspellistor (exempelvis Toppnyheter) i appen Sveriges Radio Play, går ljudklipp endast att lyssna på från vår hemsida. En spelare som ligger hos oss går dock att bädda in i andra webbtjänster, och därmed kan du till exempel lägga ut våra ljudklipp på din egen blogg.

Att ljudklippen finns på webben men saknas i vår app Sveriges Radio Play, är främst en pedagogisk fråga. Det är helt enkelt svårt att presentera ljudklipp på ett begripligt vis. Vi arbetar för att apparna och hemsidan ska bli mer lika varandra, och i detta kan det komma fler sätt att ta del av ljudklipp.

Ljudklipp är oftast kopplade till en egen artikel (ett inslag per publicering), så att ljuden går att länka till, söka och dela. Sidan jag länkade till ovan, med de tidiga På Minuten, är ett undantag där det ligger ljudklipp som saknar en egen artikel. Du kan därmed inte länka direkt till ljudklippet På Minuten - det första programmet med Lennart Swahn från 15 april 1969, utan bara till samlingssidan.

Ljudklipp kan även vara sådant vi inte har sänt, till exempel för att ge möjlighet att lyssna på en hel timmes intervju, trots att vi endast sände 20 minuter i radio.

Poddar: nedladdningsbara och tillgängliga

Poddarna är nedladdningsbara avsnitt från program. De går att nå även från externa plattformar.

Nästan alla poddar ligger "för evigt". Undantag är framför allt uppläsningar och drama, där rättigheterna är tidsbegränsade, så de försvinner från våra plattformar efter en förutbestämd tid (exempelvis efter ett år eller 30 dagar efter att vi har sänt sista delen i en följetong). Denna tid varierar med vilka avtal vi har skrivit.

Om du laddar hem ett poddavsnitt som vi har tidsbegränsad rättighet för till din dator (eller till mobilen, men med en annan app än Sveriges Radio Play), så finns avsnittet kvar hos dig och du kan lyssna även när avsnittet har försvunnit från våra plattformar. Däremot försvinner nedladdade avsnitt från vår egen app när våra rättigheter löper ut.

Sändningar: möjligt att lyssna i efterhand på nästan hela utbudet

Sändningar går endast att nå i våra egna tjänster (som sverigesradio.se, våra mobilappar och våra röststyrda tjänster). De är, precis som poddarna, avsnitt av program, men har begränsade rättigheter så att vi inte får erbjuda dem på externa plattformar. Avsnitten går inte heller att ladda hem utanför appen Sveriges Radio Play. I appen går de dock att ladda hem så att du kan lyssna utan uppkoppling. Nedladdade avsnitt försvinner från appen när de tas bort från hemsidan.

I många fall ligger samma avsnitt i dubbla format där poddversionen har redigerats ned. Ofta är musiken nedredigerad men inte helt bortklippt. Sommar & Vinter i P1 utan musik, har alltså en liten andel musik kvar.

Med vissa program, till exempel Ekot, erbjuder vi en sändning och en podd, trots att innehållet är identiskt. Tanken bakom de dubbla versionerna är att vi dels vill erbjuda en podd som når ut på fler plattformar, och dels vill erbjuda en sändning, eftersom sändningar finns i en betydligt lägre kvalitet (och i en betydligt högre, men det är en annan fråga). Med en version i mycket låg kvalitet kan Ekot nå ut även vid kriser när uppkopplingen kan bli sämre än vanligt.

UR-program finns också ofta som både sändningar och poddar, men hos oss på Sveriges Radio finns UR-program enbart som sändningar under 30 dagar. På UR Play finns det poddar där kan du lyssna långt efter det att ett avsnitt har försvunnit från Sveriges Radios plattformar.

Sändningar ligger oftast ute i 30 dagar, men t ex avsnitten med musik i Sommar & Vinter i P1 ligger i 30 dagar efter att vi har sänt sista delen av en säsong. Det finns andra undantag, som P2-programmet Notturno som försvinner redan 10 dagar efter sändning.

För frågor om detta, skriv till Sveriges Radios supportforum. Här har vi kommit in på ämnet tidigare:
Hur länge lagras program och sidor/artiklar?