Sveriges Radio

Hur länge finns ljuden kvar?

Uppdaterad

Har ni någon tidsgräns när ni rensar bort sidor med gamla program?

Det korta svaret är att vi generellt inte har någon sådan gräns, men att många ljud försvinner efter 30 dagar. Det innehåll man kan lyssna på i efterhand kan delas upp i tre olika kategorier:

  • Ljudklipp som i allmänhet ligger "för alltid"
  • Sändningar som i allmänhet ligger ute i 30 dagar
  • Poddar som i allmänhet ligger ute "för alltid"


Det finns dock en del specialfall, så här kommer ett längre svar:

Ljudklipp: oftast en del av en sändning

Oftast är ljudklipp kortare inslag från en sändning, till exempel nyhetsinslag, men det finns även långa ljudklipp som vi som lyssnare ser som självständiga radioprogram. De tre halvtimmeslånga programmen från 1969 som ligger i slutet av denna artikel är ljudklipp rent tekniskt, men "känns som avsnitt" rent innehållsmässigt:
På minutens historia

Ljudklipp brukar ligga ute "för alltid", men det finns även tidsbegränsade klipp. Om t ex ett band har spelat live inuti ett längre program, kan vi lägga ut denna spelning som ett ljudklipp som försvinner efter 30 dagar.

Med undantag för de nyheter som går att nå via nyhetsspellistor (exempelvis Toppnyheter) i appen Sveriges Radio Play, går ljudklipp endast att lyssna på genom vår hemsida. En spelare som ligger hos oss går dock att bädda in i andra webbtjänster, och därmed kan du till exempel lägga ut våra ljudklipp på din egen blogg.

Att ljudklippen finns på webben men saknas i vår app Sveriges Radio Play, är i första hand en pedagogisk fråga än en rättighetsfråga. Det är helt enkelt svårt att presentera ljudklipp på ett begripligt vis.

Ljudklipp är oftast kopplade till en egen artikel (ett inslag per publicering), för att de ska bli enklare att länka till, söka och dela. Länken ovan, med de tidiga På Minuten, är ett undantag, där det ligger ljudklipp som saknar en egen artikel. Du kan därmed inte länka direkt till ljudklippet "På Minuten - det första programmet med Lennart Swahn från 15 april 1969", utan bara till samlingssidan.

Ljudklipp kan även vara sådant vi inte har sänt, till exempel möjlighet att ta del av en timmes intervju där vi endast sände 20 minuter i radio.

Poddar: nedladdningsbara och tillgängliga

Poddarna är nedladdningsbara avsnitt från program. De går att nå även från externa plattformar.

Nästan alla poddar ligger "för evigt". Undantag är framför allt uppläsningar och drama, där rättigheterna är tidsbegränsade, så de försvinner från våra plattformar efter en förutbestämd tid (exempelvis efter ett år eller 30 dagar efter att vi har sänt sista delen i en följetong). Denna tid varierar med vilka avtal vi har skrivit.

Om du laddar hem ett poddavsnitt som vi har tidsbegränsad rättighet för till din dator (eller till mobilen men med en annan tjänst än vår app Sveriges Radio Play), finns avsnittet kvar hos dig och du kan lyssna även när avsnittet har försvunnit från våra plattformar. Däremot försvinner nedladdade avsnitt från vår egen app när våra rättigheter löper ut.

Sändningar: en möjlighet att erbjuda nästan allt vi sänder i efterhand

Sändningar går endast att komma åt från våra egna tjänster (som sverigesradio.se, våra mobilappar och våra röststyrda tjänster).

De är, liksom poddar, avsnitt av program, men med begränsningar i rättigheterna som gör att vi inte får erbjuda dem på externa plattformar eller för nedladdning. De går att ladda hem inuti appen Sveriges Radio Play, vilket gör det möjligt att lyssna utan uppkoppling. Nedladdade avsnitt försvinner från appen när de tas bort från hemsidan.

I många fall ligger samma avsnitt i dubbla format där poddversionen har redigerats ned. Ofta är musiken nedredigerad men inte helt bortklippt. Även om vi kallar den nedkortade versionen till exempel Sommar & Vinter i P1 utan musik, finns det alltså oftast lite musik kvar.

I vissa fall, till exempel med Ekot, erbjuder vi två versioner av samma ljud där innehållet är identiskt, en sändning och en podd. De dubbla versionerna beror på att vi dels vill erbjuda en podd som når ut på fler plattformar, och dels vill erbjuda en sändning, eftersom dessa finns i en betydligt lägre kvalitet (och i en betydligt högre, men det är en annan fråga). Med en version i mycket låg kvalitet kan Ekot enklare nå ut även vid kriser när uppkopplingen kan vara sämre än vanligt.

UR-program finns också ofta som både sändningar och poddar, men hos oss på Sveriges Radio finns enbart den tidsbegränsade sändningen. Vi får nämligen endast erbjuda UR-programmen som sändningar i 30 dagar. Podden finns på UR Play och går att lyssna på långt efter det att programmen försvunnit från Sveriges Radios plattformar.

Sändningar ligger oftast ute i 30 dagar, men t ex avsnitten med musik i Sommar & Vinter i P1 ligger i 30 dagar efter att vi har sänt sista delen av en säsong. Det finns andra undantag, som P2-programmet Notturno som försvinner redan 10 dagar efter sändning.

För frågor om detta, skriv till Sveriges Radios supportforum. Här finns en diskussion om detta ämne:
Hur länge lagras program och sidor/artiklar?